Истинският мед рано или късно кристализира – захарасва се, като това

...
Истинският мед рано или късно кристализира – захарасва се, като това
Коментари Харесай

Пчеларите: Истинският мед рано или късно се захарасва

Истинският мед  рано или късно кристализира – захарасва се, като това се случва в границите на 3-5 месеца. Това сподели в предаването „ Тази заран “ Михаил Михайлов, ръководител на Съюза на българските пчелари.

„ По външен тип, по консистенция, по агрегатно положение не може да се откри дали медът е подправен или не. По-течният мед евентуално е с нараснало водно наличие и не дава присъщата серпантина , която се отделя нормално от лъжичката. По-гъстите медове пратят една серпантина и е по-вероятно да са същински “, изясни той.

Опасен ли е за здравето ни?

Михаил Михайлов е безапелационен, че медът би трябвало да се съхранява вярно, т.е. да се прибере в мрачен долап или в хладилника. „ Медът не би трябвало да се държи на директна слънчева светлина и в пространства, в които има миризми – като да вземем за пример мазетата, където се съхранява зимнина, или таваните, където пък е прекомерно топло “, добави той.

Председателят на Съюза на българските пчелари направи в студиото така наречен „ тест със салфетка “ за инспекция на водното наличие в пчелния мед. „ Не е нужно хората да го вършат вкъщи. Има и други способи за инспекция, дали продуктът е естествен и естествено. На първо място би трябвало да сме осведомени с неговия генезис. Аз постоянно споделям, че по този начин както човек си има коафьор, по този начин би трябвало да има и пчелар. Благодарение на доверието в него, човек може да употребява същински мед “, сподели още Михаил Михайлов.

Продуктите, които нямат хубав търговски тип, ще могат да се купуват непосредствено от фермерите

Той акцентира, че в Европа стартира да се приказва за подправен пчелен мед тогава, когато беше дадена опция за внасяне на този артикул , както и на доста други зърнени култури, от Украйна. „ Веригата на меда е дълга – от пчелите през пчеларя до преработвателя и търговеца, и по нея постоянно може да се получи спиране с някакъв предумисъл “, сподели още Михаил Михайлов.

В Съюза на българските пчелари има постъпили сигнали, че през Украйна в Европейски Съюз се внасят огромни количество китайски мед, който е с неразбираеми качества. По данни на пчеларите Украйна създава 58 000 тона годишно мед, до момента в който нашето произвеждане е сред 10 000 и 12 000 тона на година.

Европейска комисия обмисля два пакета за поддръжка на зърнопроизводителите в петте протестиращи страни, измежду които е и България

„ Истинският мед рано или късно кристализира – захарасва се . Това се случва в границите на 3-5 месеца. Това положение е обратимо – медът може да се разтопи още веднъж, само че това би трябвало да се прави при температура не повече от 40 градуса “, изясни още ръководителят на Съюза на българските пчелари.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР